Психологічний аналіз конфліктних комунікативних ситуацій - Бігунов, Д. О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2018)
У статті розглянуто поняття успішної та неуспішної комунікації. Виокремлено два підходи до аналізу комунікативних конфліктів: суто психологічний і психолінгвістичний, наведено види бар’єрів спілкування, що заважають успішній комунікації. Описуючи неуспішну комунікативну поведінку, було здійснено спробу розмежування понять комунікативного дискомфорту, комунікативної невдачі та комунікативного конфлікту. Крім того, було названо і проаналізовано основні джерела комунікативного дискомфорту, комунікативної невдачі та комунікативного конфлікту, а також наведено і розглянуто типологію конфліктних ситуацій. Було зазначено, що комунікативний конфлікт може вміщувати комунікативний дискомфорт, комунікативну невдачу та комунікативний збій, а також обов’язково передбачатиме відчуття стану когнітивного дисонансу партнерами по спілкуванню. Крім того, було вказано, що ситуація комунікативного конфлікту в повсякденному житті є природною, оскільки будь-яка комунікативна ситуація потенційно є конфліктною в силу того, що партнери по спілкуванню характеризуються різними особистісними якостями та властивостями. Тому яким би способом комуніканти не прагнули спілкуватися один з одним, вони все одно матимуть індивідуальні уявлення про світ, які нерідко заважають партнерам по комунікації досягти взаєморозуміння. Також можуть відрізнятися кількість актуальної інформації, статус, сила впливу, який здійснюється на інших, комунікативна роль, яка виконується у процесі спілкування, тощо