Дослідження когнітивної складової ґендерної ідентичності старших підлітків - Чіп, Р. С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2018)
У статті здійснено психологічний аналіз феномену ґендерної ідентичності як інтегративного особистісного утворення. Визначено роль ґендерних уявлень у становленні ґендерної ідентичності старших підлітків. Розкрито психологічні характеристики особистісного розвитку підлітка, що детермінують самовизначення у просторі традиційно-егалітарних цінностей і визначають специфіку статево-рольової поведінки зростаючої особистості. Проаналізовано результати емпіричного дослідження когнітивної складової ґендерної ідентичності старших підлітків. Ґендерну ідентичність представлено фемінно-маскулінно-андрогінним конструктом, вибір якого зумовлений традиційними чи егалітарними ґендерними орієнтаціями. Висвітлено результати емпіричного дослідження когнітивної складової ґендерної ідентичності. Визначено ґендерні уявлення, що структурують образ «Я» старшого підлітка. Досліджено динаміку вікового розвитку та ґендерні відмінності у станов-ленні зазначеного феномену. Доведено, що ґендерні уявлення виступають мотиваційною основою становлення ґендерної ідентичності зроста- ючої особистості. Підтверджено, що ґендерні уявлення обумовлені когнітивною складністю розвитку самосвідомості у період дорослішання, почуттям дорослості, зміною соціальної ситуації розвитку. З’ясовано, що ґендерні уявлення старших підлітків про сучасного хлопця / сучасну дівчину визначаються індивідуальним досвідом, суспільними стереотипами, статево-рольовими установками, очікуваннями найближчого соціального оточення (батьків, однолітків, учителів), впливом інформаційного простору. Підтверджено, що урахування вікових закономірностей та індивідуально-психологічних особливостей особистості старшого підлітка дає змогу розглядати його як суб’єкта власних виборів у руслі традиційної чи егалітарної ціннісної системи в умовах сучасного суспільства.