Психологічний аспект становлення професійного образу «Я» в майбутніх психологів - Ренке, С. О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Акцентовано увагу на головних складових процесу формування професійного образу «Я» особистості, зокрема самовизначенні майбутнього професійного шляху. Констатовано, що професійний образ «Я» – це результат процесів професійного самовизначення, персоналізації і самоорганізації, що виявляється в усвідомленні себе представником певної професії та професійного співтовариства, що відображається в когнітивний-емоційно-поведінкових самоописах «Я». З’ясовано, що одним із джерел формування є професійна освіта. Встановлено, що головними умовами становлення професійного образу «Я» виступають освітньо-професійна спільність долі та професійна обізнаність. Показано, що у становленні професійного образу «Я» певну роль відіграють суб’єктивні очікування і соціальні перспективи та можливості, а також визнання професійності оточуючими, що сприяє утвердженню професійного образу «Я», істотне значення має професійна самопрезентація. Стверджується, що від рівня сформованості професійного образу «Я» залежить процес формування професіонала, темп, успішність опанування професійною діяльністю, входження в професійну спільноту. Встановлено, що висока професійна підготовка й володіння професійною майстерністю неможливі без формування професійної самосвідомості й, зокрема, професійного «Я».