Варіативність самопрезентації підлітків у сучасному інформаційному суспільстві - Токарева, Н. М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Статтю присвячено аналізу проблеми самопрезентації підлітків у контексті радикальних трансформацій у постіндустріальному суспільстві. Здійснено теоретичне узагальнення тенденцій розбудови сучасного соціального простору. Системоутворюючим чинником організації життєвого контенту особистості в епоху постіндустріалізації визнано інформаційну сферу. Концепт самопрезентації розглядається як невід’ємна складова соціального профілю людини, важливий фактор розгортання особистісних сценаріїв у площині екзистенційного вибору вектора життєтворчості в умовах несталого суспільства. Феномен самопрезентації визначається як процес представлення Я-інформації у міжособистісній взаємодії, зорієнтований на управління враженням про себе при утворенні й контролі зовнішнього іміджу. Визнано, що специфіка комунікативних ситуацій детермінує варіативність самопрезентаційної поведінки особистості. Означено базові причини змінення самопрезентаційних моделей. Констатовано, що унікальні можливості для модифікації схем самопрезентації особистості надає Internet як інший (альтернативний) вимір соціальної реальності. На підставі аналізу емпіричного матеріалу окреслено змістовий контент самопрезентації підлітків 11–15 років, виокремлено найбільш значущі шкали саморефлексії респондентів. Визначено тенденції психолого-педагогічного супроводу конструктивного розвитку підлітків у когнітивно-поведінковому контексті. Зроблено висновок про можливість модифікації ментальних схем самопрезентації підлітків у площині усунення когнітивного дисонансу в ситуаціях міжособистісної комунікації. Атракторами оптимізації самопрезентаційних сценаріїв визнано механізми смислотворення комунікативного контуру висловлювань у ситуації діалогу.