Загальна характеристика психологічної специфіки непсихотиних особистісних розладів (по МКБ-10) - Максименко, К.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Автором констатується, що в клінічній картині психогенів простежується чіт- кий зв’язок між особливостями характеру і способом реагування при дії психотравми: інтенсивність і гострота емоційного і особистісного реагування залежить від вродженно-конституціональних і характеро- логічних особливостей індивіда. З’ясовано, що дія психотравмуючих подій провокує виникнення декомпенсації, що закріплюють невротич- ну поведінку і загострюють патологічні риси. Показано, що реакція на психотравмуючу подію може виражатися в домінуванні вегетативних і соматичних симптомів, при відході на другий план власне психопато- логічних, а соматогенії в цій проблематиці досі не знайшли достатнього відображення. Встановлено, що при непсихотичних розладах спостері- гаються надмірно інтенсивне, неадекватне, невідповідне силі стимуля- ції емоційне реагування, внаслідок чого виникають поведінкові пору- шення, які виражаються в невротичних і психопатичних симптомах. Доведено, що відмінною рисою більшості непсихотичних розладів є по- рушення системи відносин особистості: до себе, до інших людей і світу в цілому. Простежується чіткий зв’язок між вмістом внутрішньоосо- бистісних конфліктів, особливостями характеру і способом реагування при дії психотравми. Зроблено висновок, що когнітивні порушення при непсихотичних розладах не досягають рівня патології, проте істотно впливають на поведінку, адаптивні можливості особистості і характер взаємодії і взаємин з оточуючими.