Про концептуальны положення мультимодальної сугестивної психотерапії. - Манилов, И.Ф. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Досліджено деякі теоретичні аспекти муль- тимодальної сугестивної психотерапії. Показано, що психологічна і соціальна адаптація людини залежить від особливостей її мислення. Вивчено можливість розробки концепції адаптаційної сугестивної мо- дифікації мислення. Встановлено, що при побудові когнітивних пси- хотерапевтичних моделей мислення доцільно розглядати як відкриту нелінійну систему-процес, до якої можна застосовувати методологічні принципи загальної теорії систем. Запропоновано розвивати адаптацій- ний потенціал мислення за допомогою комплексної мультимодальної гетерогенної сугестії. Показано, що сугестивний психотерапевтичний вплив необхідно спрямовувати, в першу чергу, на думки та переконан- ня. Основним методом психотерапевтичного впливу є конфронтаційна сугестія. Констатовано, що відповідно до основних положень психо- терапевтичної конфронтаційної сугестії, існують базові загальнонау- кові ідеї-принципи, які є антагоністами неадаптивних думок. Ці ідеї- принципи можна навіювати людині за допомогою прямої та непрямої психотерапевтичної гетерогенної сугестії. З’ясовано, що добрий пси- хотерапевтичний ефект дає навіювання ідей-принципів безперервної мінливості, взаємозв’язку, відносності, необоротності, самоорганізації, динамічної рівноваги. Зроблено висновки, що в процесі адаптаційної су- гестивної модифікації мислення необхідно проводити: навіювання базо- вих адаптаційних ідей-принципів; провокацію стану когнітивного дис- онансу методом психотерапевтичної конфронтаційної сугестії; запуск процесу спонтанної адаптаційної модифікації когнітивних структур. Результатом адаптаційної сугестивної модифікації мислення є покра- щення показників його реалістичності та креативності.