Гуманістичний підхід у клієнт-центрованій та раціо- нально-емоційній поведінковій терапіях - Осика, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У статті розглянуто особли- вості застосування гуманістичного підходу в клієнт-центрованій терапії К.Роджерса та раціонально-емоційній поведінковій терапії А.Елліса. Представлено дослідження зарубіжних і вітчизняних психологів за проблемами клієнт-центрованої терапії та раціонально-емоційної пове- дінкової терапії. Два напрямки створюються у другій половині ХХ сто- ліття у США. Як напрямок гуманістичної психотерапії клієнт-центро- ваний підхід і раціонально-емоційна поведінкова терапія розділяють наступні основоположні принципи: 1) безумовне прийняття особистості й відмова від оцінювання. Особистість унікальна, складна, історична, тому вимірювання її за одним чи декількома критеріями відносне й не- коректне; 2) довіра до клієнта базується на його щирості, здібності само- стійно розвиватися й змінюватися; 3) відмова при взаємодії з клієнтом від інтерпретацій, керівництва його діями, від авторитарної моделі. Те- рапевтичні відношення базуються на основі співпраці, індивідуальній відповідальності; 4) події, переживання минулого не зумовлюють роз- виток особистості. Події минулого стають предметом обговорення, коли у клієнта виникають хворобливі почуття в теперішньому. Реалізуються гуманістичні принципи в клієнт-центрованій терапії та в раціонально- емоційній поведінковій терапії по-різному. Це обумовлено концепту- альними основами методів К.Роджерса й А.Елліса. Акцент зроблено на відмінностях у даних психотерапевтичних підходах: основні поняття, мета корекції, позиції психолога та клієнта, структура та етапи про- тікання корекційного процесу, психотехніки. Корекційний процес за К.Роджерсом спрямовано на емоційні аспекти та почуття клієнта; за А.Еллісом – на когніції, почуття та поведінку клієнта.