Феномен психологічного здоров’я у контексті психосемантичного підходу. Розглянуто феномен психологічного здоров’я у контексті психосемантичного підходу - Работа, Т.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Акцентовано увагу на впли- ві культури, виховання та ЗМІ на сприйняття та відношення до інди- відуального психологічного здоров’я і здоров’я загалом. Висвітлено фактори, що формують здоров’я людини. Зазначено, що збереження здоров’я та повноцінного життя громадян є однією із найважливіших © Т.О. Работа Збірник наукових праць К-ПНУ імені Івана Огієнка, Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України 286 цілей світової спільноти, відображених у засадах європейської політики «Здоров’я-2020: основи Європейської політики в підтримку дій держа- ви і суспільства в інтересах здоров’я і благополуччя». Висвітлено три рівні опису цінності «здоров’я». Акцентовано увагу на тому, що зі зрос- танням добробуту населення, задоволення його природних первинних потреб, відносна цінність здоров’я усе більше буде зростати. Зазначено, що психологічний рівень здоров’я обумовлений психічними особливос- тями людини, можливостями забезпечити і подолати хворобу, способом життя і розумінням того, що здоров’я – це не тільки стан організму, але і стратегія життя. У статті також розглянуто важливість розуміння індивідуального сприйняття поняття «психологічне здоров’я». Акцентовано увагу на використанні психосемантичного підходу для глибшого вивчення кате- горії «здоров’я». Висвітлено результати наукових досліджень з пробле- ми загального уявлення стосовно психологічного здоров’я. Визначено, що психологічне здоров’я є варіативним та індивідуально обумовленим. Визначено подальшу перспективу дослідження, яка полягає у визна- ченні актуальної індивідуальної категоризації поняття «психологічне здоров’я».