Гендерний аспект становлення професійного образу «Я» особистості - Ренке, С.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Встановлено, що гендерна самосвідомість особистості формується на ранніх етапах соціалізації індивіда та визначає особли- вості формування інших образів «Я», який також є найважливішим упродовж більшої частини активного соціального життя особистості. Встановлено чинники, що впливають на зміну гендерного і професій- ного образів «Я» (вік, фаза життя, сам етап і зміст професійного ста- новлення та ін.). Показано, що у процесі становлення професійного образу «Я» відбуваються істотні зміни самосвідомості особистості, які змушують людину переживати різні негативні стани, що впливають на суб’єктивне благополуччя особистості та знижують рівень самоактуалі- зації. Констатовано, що гендерні дослідження в психології підтверджу- ють, що соціально-психологічна стать особистості є найважливішим чинником розвитку професійного образу «Я». З’ясовано, що у сфері зайнятості існує асиметричне розміщення чоловіків і жінок у профе- сійній структурі. Показано, що соціальні чинники впливають на вибір жінками і чоловіками певної професійної діяльності. Встановлено, що професійне самовизначення у юнаків відбувається у межах загальної життєвої перспективи та органічно входить у неї. З’ясовано, що у ді- вчат життєве та професійне самовизначення менше пов’язані між со- бою, для них характерна висока емоційність і ситуативність самовизна- чення. Зроблено висновок, що гендерна ідентичність, як одна з базових структур самосвідомості, відіграє важливу роль у процесах побудови життєвого плану, самовизначення, формування образу майбутнього. Встановлено, що гендерна ідентичність, співвідносна з біологічною і психологічною статтю особистості, сприяє успішному самовизначенню, зокрема професійному, а також подальшому становленню професійного образу «Я». З’ясовано, що нечітка гендерна ідентичність, низька дифе- ренційованість статевих еталонів знижує вплив гендерної ідентифікації як механізму, що впливає на вибір цінностей, професійне становлення професійного образу «Я».