Психологічні особливості професійної діяльності в системі підготовки майбутніх фахівців - Чугуєва, І.Є.; Кузнецова, С.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Розглянуто ак- туальні соціально-психологічні аспекти стану в галузі сучасних профе- сій, особливості професійної діяльності, пов’язані з задачами, умовами і специфікою та їх вплив на працівника, його здібності, індивідуальні якості, особистісні риси. Показано, що для успішної самореалізації людини в світі сучас- них професій як ніколи раніше стає необхідним в процесі підготовки спеціаліста вирішувати наступні задачі: більш чітко визначати сферу діяльності, відповідної до професійної спрямованості особи, особис- тим інтересам, здібностям і задаткам;виявляти наявність і рівень роз- витку професійно значущих характеристик фахівця;знаходити най- більш оптимальні шляхи і методи для розвитку професійно важливих якостей;знаходити реальні засоби компенсації якостей, яких бракує для успішної професійної діяльності. Визначено, що системна єдність діяльнісного і особистісного підхо- дів до вивчення професійних якостей розглядає діяльність як найбільш адекватний спосіб прояву, розвитку і реалізації здібностей і психічних властивостей, особистісних і характерологічних рис, а професійну ді- яльність як найбільш впливову на комплекс особистісних якостей. Встановлено, що професійна підготовка має бути зорієнтована на визначення вимог, які пред’являються до професіонала, перелік його базових функцій, які складають зміст професійної діяльності,систему якостей, що входять в модель фахівця, а також набір професійних ситу- ацій, з якими може стикатися у своїй діяльності фахівець. Проте це не означає, що ці вимоги є остаточно визначеними, жорстко зафіксовани- ми. Функціональний склад діяльності розглядається як гнучка система обставин, з урахуванням особливостей учасників професійної діяльнос- ті.