Психологічна симптоматика феномену «емоційне вигорання» у підлітків: емпіричні дослідження - Vashchenko, I.V.; Kondratska, L.V.; Nishkur, D.A. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У статті представлено результати емпіричного дослідження Збірник наукових праць К-ПНУ імені Івана Огієнка, Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України 30 психологічної симптоматики феномену «емоційне вигорання» у під- літків. Визначено та проаналізовано зовнішні фактори, що провокують емоційне вигорання підлітків: хронічно напружена психоемоційна ді- яльність; дестабілізуюча організація навчальної діяльності; підвищена відповідальність за виконувані функції; несприятлива психологічна атмосфера в школі; психологічно важкий контингент, з яким має спра- ву підліток у сфері спілкування; несприятлива психологічна атмосфе- ра вдома. Емпірично визначено внутрішні фактори, котрі зумовлюють емоційне вигорання: схильність до емоційної ригідності; інтенсивна інтеріоризація (сприйняття та переживання) обставин навчальної ді- яльності; моральні дефекти та дезорієнтація особистості. Показано, що емоційному вигоранню підлітків як симптомокомплексу характерні на- ступні ознаки: зміни у поведінці; зміни у мисленні; зміни у почуттях; зміни у здоров’ї. Виявлено пряму залежність між високим рівнем три- воги у підлітка і конфліктністю батька та матері; частотою конфліктів у сім’ї; глибиною конфлікту; примиренням із батьками. Конкретизо- вано «перешкоди» у становленні емоційних контактів у підлітків: не- вміння управляти емоціями, дозувати їх, негнучкість, нерозвиненість, невиразність емоцій і небажання зближуватися з людьми. Виявлено особливості особистості підлітка, котрі приводять її до деформації – це емоційна нестабільність, яка характеризується нестійкістю настрою, високою особистісною тривожністю, схильністю до драматизації подій, демонстративність, егоцентризм; психастенічні риси характеру, само- імпульсивність, конфліктність, неадекватна самооцінка.