Особливості мотивів навчально-мовленнєвої діяльності старших дошкільників - Горопаха, Н.М.; Маліновська, Н.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У статті розглядаються мотиви навчально-мовленнєвої діяльності дітей старшого дошкільного віку. Проаналізовано поняття мотив і мотивація, а також фактори, які впливають на формування мотивації. Доведено, що важливою психоло- гічною проблемою організації навчання у дошкільному закладі є форму- вання у дітей мотивів навчальної діяльності. Зокрема, актуальним є до- слідження психолого-лінгвістичних аспек тів виникнення, розвитку та формування мотивації навчально-мовлен нєвої діяльності старших до- шкільників. В експериментальному дослідженні виділено види мотивів, що мають місце у мотиваційній сфері старших дошкільників (навчаль- ний, ігровий, пізнавальний, зовнішній, внутрішній, соціально-оціню- вальний). На основі аналізу експериментальних відомостей визначено рівні сформованості мотивації навчально-мовленнєвої діяльності дітей старшого дошкільного віку. Доведено, що початковий рівень мають діти, у мотиваційній сфері яких відсутні навчальний та пізнавальний мотиви. Достатній рівень мотивації передбачає наявність навчального, ігрового, соціально-оцінювального, внутрішнього, зовнішнього моти- вів. Високий рівень мотивації характеризується високою мовленнєвою активністю дітей, наявністю різних видів мотивів (ігровий, пізнаваль- ний, навчальний, зовнішній, внутрішній, соціально-оцінювальний). На основі аналізу результатів експерименту зроблено висновок, що більшість дітей старшого дошкільного віку мають початковий або до- статній рівень мотивації навчально-мовленнєвої діяльності. Методи та прийоми, що практикуються у дошкільному навчальному закладі, не забезпечують мотиваційної готовності дітей до навчально-мовленнєвої діяльності, якісного засвоєння навчального матеріалу. Підтверджено, що знання основних закономірностей виникнення та утвердження мо- тивів навчально-мовленнєвої діяльності дошкільників дає змогу ство- рити оптимальну систему психолого-педагогічних дій, що сприятимуть формуванню адекватних цій діяльності мотивів.