Вплив толерантності жінок на формування їх психологічної готовності до майбутнього материнства - Канюка, С.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Представлено резуль- тати аналізу наукових підходів до вивчення проблеми толерантності як мoрaльної якості особистості та поняття психологічної готовності жінок до материнства. Теоретично обґрунтовано структуру толерантності та психологіч- ної готовності жінок до материнства, їх взаємозв’язок. Виділено систе- му показників, якими характеризуються структурні складові толерант- ності, що впливають на психологічну готовність жінки до майбутнього материнства. Наведено комплекс психодіагностичних методик для визначення рівнів розвитку показників складових толерантності та психологічної готовності жінок до майбутнього материнства. Сформульовано критерій визначення рівнів толерантності (високо- го, середнього, низького, дуже низького), який полягає у рівні сформо- ваності її структурних складових. Представлено результати констатувального експерименту щодо рівнів розвитку показників складових толерантності та психологічної готовності жінок до майбутнього материнства, кореляції показників структурних складових толерантності та показників психологічної го- товності до материнства. Доведено, що між показниками складових то- лерантності та показниками психологічної готовності до материнства спостерігається значущий зв’язок, що свідчить про те, що психологічна готовність жінок до майбутнього материнства обумовлюється достатнім рівнем розвитку складових їх толерантності. Зроблено висновок про низький рівень толерантності українських жінок та необхідність цілеспрямованої соціально-психологічної роботи щодо формування толерантності жінок як необхідної умови їх психоло- гічної готовності до материнства.