Психологічні чинники генези особистісної сфери першокурсників - Косарєва, О.І.; Рудь, Г. В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
У статті висвітлено психологічні чин- ники генези особистісної сфери першокурсників. Досліджено, що у першокурсника ставлення до себе як детермінанта саморозвитку осо- бистості проявляється у новій якості – як ставлення до людини, що взаємодіє з іншими людьми. Новий крок у побудові свого життєвого світу пов’язаний з тим, що людина усвідомлює себе не лише як окрему яскраву індивідуальність, а й як члена групи, комунікатора, що вста- новлює контакти з постійно зростаючим колом людей. Для діагностики чинників особистісного розвитку було застосовано ряд методик: функ- ціональна проба «Історія»; визначення рівня суб’єктності (М. Ісаков); метод мотиваційної індукції Ньюттена; методика «Піраміда», розро- блена на основі моделі мотиваційно-потребнісної сфери А. Маслоу; про- ективна проба «Я-висловлювання»; проективна методика «Символічні проби». Дослідження проводилось на базі Рівненського державного гума- нітарного університету та Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка зі студентами першого курсу. Результати дослідження свідчать, що між першокурсниками, які живуть і навчаються в провін- ційному та столичному ВНЗ, статистично значимі відмінності за багать- ма показниками особистісних властивостей, однак зазначені показники не виходять за межі нормативних. Доведено, що більшою рефлективністю характеризуються київські студенти, хоча вони є інфантильнішими, ніж їх ровесники. Рівненські студенти краще відповідали на питання історичного тесту, їх цікавить можливість саморозвитку та самопізнання, однак рівень рефлексії у них нижчий. Студенти РДГУ життєві плани складають на рік або біль- ше (на відміну від місяця чи двох у киян). Проаналізовано, що порівня- но зі столичними студентами у рівненських більш яскраво виражена по- треба у фізіологічному комфорті, а також у прийнятті оточуючими. За рівнем розвитку самосвідомості у столичних і провінційних студентів значущих відмінностей не виявлено.