Структура та типологічні особливості релігійності студентів - Кузнецов, О.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Представлено результати наукового аналізу психологічних визначень релігійності, показано факторну структуру релігійності, її Збірник наукових праць К-ПНУ імені Івана Огієнка, Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України 260 типологічні особливості. Доведено, що студентський вік є сенситивним періодом розвитку психологічних компонентів релігійності, тому ви- вчення змісту і структури релігійності у студентів набуває особливого значення. Показано факторну структуру релігійності, яка представлена та- кими факторами: «Віра у паранормальні явища», «Релігійна само- свідомість», «Афективний компонент релігійності», «Когнітивний компонент релігійності», «Релігійність як регулятор моральності у сту- дентському віці». Визначено типологічні особливості релігійності, які характеризу- ються такими профілями: 1) «Помірна релігійність» (помірний рівень традиційної релігійної віри, віри у пси-здібності, віри у чаклунство, віри в екстраординарні форми життя, віри у передбачення, низькі показники забобонності та віри у спіритизм); 2) «Низька релігійність» (найнижчі показники традиційної релігійної віри, віри у пси-здібності, віри у ча- клунство, забобонності, віри у спіритизм, віри в екстраординарні форми життя, віри у передбачення); 3) «Раціональна релігійність» (середньо- високі показники традиційної релігійної віри, віри у пси-здібності, віри у чаклунство, низькі показники забобонності, найвищі показники віри у спіритизм, вищі за середні показники віри в екстраординарні форми життя, віри у передбачення); 4) «Містична релігійність» (високі показ- ники традиційної релігійної віри, віри у чаклунство, середньо-високі показники віри у пси-здібності, високі показники забобонності, віри у спіритизм, віри в екстраординарні форми життя та віри у передбачення).