Культурно-історичне розуміння становлення комунікативної культури особистості старшокласника засобами художньої літератури - Нестерук-Володимирець, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
В статті проаналізовано основні осо- бливості історико-еволюційного підходу, окреслено сучасні тенденції досліджень в межах культурно-діяльнісної психологічної школи щодо особистісного становлення індивіда. Визначено особливості відповідно- го до історико-еволюційного підходу методу дослідження становлення комунікативної культури особистості старшокласника під впливом за- собів художньої літератури. Запропоновано та описано авторську нормативну модель комуні- кативної культури особистості старшокласника, яка передбачає, що комунікативна культура старшокласника (як складне інтегративне осо- бистісне утворення) набуває свого найвищого рівня розвитку завдяки соціокультурному та комунікативному досвіду. У статті відображено результати констатуючого етапу дослідження та зроблено наступні висновки: комунікативна культура особистості, її рівень розвитку знаходиться у тісному взаємозв’язку із рівнем розвитку комунікативних здібностей та компетенцій особистості старшокласни- ка. Особливості формування комунікативної культури старшокласни- ків засобами художньої літератури залежать від їхнього особистісного профілю, індивідуального стилю мислення, діяльності та спілкування, гендерних особливостей. Психолого-педагогічні аспекти формування комунікативної куль- тури учнів старшого шкільного віку включають у себе демонстрацію педагогічними працівниками різноманітних моделей комунікативної поведінки та ставлення до суб’єктів соціальної взаємодії, відображених у художніх творах.