Формування поведінки подолання в процесі професійного становлення майбутніх психологів - Рисинець, Т.П.; Потоцька, І.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Представ- лено результати вивчення поведінки подолання студентів психологів у процесі їх професійного становлення, яка складається з копінг-дій, ко- пінг-стратегій та копінг-стилів. Досліджено, що в складних життєвих ситуаціях майбутні психо- логи використовують адаптивні стратегії подолання: уникнення, відво- лікання та соціальне відволікання, які не спрямовані безпосередньо на зміну ситуації та її вирішення, втім забезпечують відчуття емоційного комфорту та прийняття інших. При дослідження копінг-поведінки зро- блено висновок про виразність асоціальних та пасивних стратегій подо- лання. Було доведено існування тісних зв’язків між курсом навчання і вибором копінг-стратегій. Із набуттям професійних знань, формуван- ням умінь та навиків способи подолання із труднощами змінюються у бік зниження кількості непродуктивних стратегій. Зроблено висновок, що диференційованість, точність, прогностичність когнітивної оцінки майбутніми психологами складної ситуації залежить від етапу профе- сійної підготовки. Найбільша динаміка характерна для просоціальних і пасивних копінг-стратегій. Застосування факторного аналізу дозволило отримати чітко струк- туровану, внутрішньо несуперечливу матрицю, що описує 76,29% су- купної дисперсії, яка базується на результатах загальновизнаних і ши- роко застосованих в психології опитувальників.