Психолого-педагогічні технології впливу комплексної хореографічної підготовки на розвиток рухових здібностей юних акробатів - Хуртенко, О.В.; Шевчук, М.А. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2017)
Досліджено, що основне завдання трену- вання, зокрема по підвищенню виконавської майстерності, полягає в розвитку виразності і накопиченні запасу різноманітних рухових дій, вирішується за допомогою хореографічної підготовки. Проаналізовано, що на сучасному етапі розвитку спортивної акро- батики для досягнення високих спортивних результатів спортсменам потрібна не тільки належна фізична підготовка і висока технічна май- стерність при виконанні складних рухових дій, а також музикальність, хореографічність, виразність і артистичність, що виховується за допо- могою хореографічної підготовки. Хореографічна підготовка акробатів є частиною навчально-тренувального процесу, яка спрямована на вихо- вання рухової культури, накопичення великого запасу різноманітних рухових дій і розширення арсеналу виразних засобів. Розроблено методику тренувальних занять з юними акробатами, в основу якої були покладені загально – педагогічні принципи і принципи спортивного тренування: свідомості й активності, наочності, доступнос- ті, поступовості, безперервності і систематичності. При виборі засобів комплексної хореографічної підготовки враховувався вік спортсменів, рівень їх фізичної підготовленості, специфіка даного виду спорту, а та- кож вплив на розвиток всіх, необхідних в спортивній акробатиці, ру- хових здібностей. Особливістю авторської методики є музичні компози- ції на основі народного танцю і рухові зв’язки, що складаються з двох, трьох вправ, а також спеціальні комплекси вправ, які дозволяють ефек- тивно розвивати основні рухові здібності. Зроблено висновок щодо отриманих показників результатів дослі- дження рухових здібностей спортсменів контрольної та експеримен- тальної груп на двох етапах дослідження.