Особливості співпраці вчителя інклюзивного класу з сім’ями учнів - Буйняк, М.Г. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Стаття присвячена проблемі співпраці вчителя інклю- зивного класу з сім’ями учнів. Обґрунтовано актуальність обраної теми, підкреслено визначальну роль вчителя інклюзивного класу в успішній адаптації учнів з порушеннями психофізичного розвитку до умов загаль- ноосвітнього навчального закладу. Подано опис результатів анкетуван- ня батьків, спрямованого на вивчення їхнього ставлення до спільного навчання дітей з типовим розвитком та з порушеннями психофізичного розвитку. Констатовано, що більшість батьків підтримують цю ідею, проте зазначають, що процес запровадження інклюзії є складним і має багато проблем та перешкод. Відзначено труднощі, які на думку бать- ків, можуть виникнути в процесі адаптації дітей з порушеннями пси- хофізичного розвитку до умов інклюзивного навчання. Проаналізовано запропоновані батьками пропозиції щодо співпраці педагогів інклюзив- ного закладу з сім’ями учнів з порушеннями психофізичного розвитку. У статті визначено роль педагога та психолога у формуванні позитив- ного, неупередженого ставлення батьків дітей з типовим розвитком до учнів з порушеннями психофізичного розвитку. Зазначено, що однією з умов ефективної співпраці вчителя інклюзивного класу з сім’ями учнів є психологічна готовність педагога до інклюзивного навчання. Описано основні напрямки роботи вчителя інклюзивного класу з сім’ями учнів. Зосереджено увагу на напрямках роботи з батьками дітей з типовим роз- витком. Запропоновано форми роботи вчителя з батьками в умовах ін- клюзивного навчання. Зроблено висновок, що тісна співпраця вчителя та родин учнів з по- рушеннями психофізичного розвитку забезпечить сприятливі умови на- вчання, виховання, розвитку дитини та її соціальної адаптації в умовах загальноосвітнього навчального закладу. вчитель інклюзивного класу; сім’я; учні з порушеннями психофізичного розвитку; напрямки роботи з сім’ями; інклюзивна освіта; адаптація; психологічна готовність.