Психокорекційна діяльність медичного психолога з профілактики соматичних захворювань - Карпінська, Р.І.; Білобривка, Р.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Стаття присвячена психокорекційній діяльності медичного психолога з про- філактики соматичних захворювань. Автором запропоновано програму психокорекції соматичних хворих і способи її впровадження у практику медичної психології. Встановлено, що психологічний тренінг як метод медичної психології, реалізований через малу психокорекційну групу, виявився надзвичайно ефективним і тому набув статусу одного із найпо- пулярніших. Психологічна корекція визначається як направлена психо- логічна дія на ті або інші психологічні структури з метою забезпечення повноцінного розвитку і функціонування особистості. Психологічний тренінг є сукупністю активних методів медичної психології, які викорис- товуються в рамках клінічної психотерапії при лікуванні неврозів і низ- ки соматичних захворювань. За результатами дослідження встановлено, що емоційний стан соматичних хворих лікувальних закладів характе- ризується певним рівнем підвищеної тривожності, що зумовлено спе- цифікою їхнього захворювання. Доведено, що внаслідок використання психокорекційних вправ, спрямованих на подолання стресових і депре- сивних станів та прискорення процесу позитивних змін емоційної сфери соматичних хворих, рівень тривожності та рівень депресії соматичних хворих, які зверталися до медичного психолога, суттєво знизився.