Основні чинники, які впливають на психологічне благополуччя особистості - Кашлюк, Ю.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті проаналізовано соціально-психо- логічні чинники психологічного благополуччя особистості. Складність вивчення феномену психологічного благополуччя обумовлена тим, що механізм його формування знаходиться як у соціальному середовищі, так і у внутрішньому світі людини. Зроблено спробу розкрити їх сут- ність на основі досліджень у світовій та вітчизняній науці. Проаналі- зовано об’єктивні та суб’єктивні предиктори психологічного благопо- луччя особистості. Зокрема, запропоновано класифікувати фактори психологічного благополуччя на соціально-економічні, соціокультурні, біологічні та психологічні, та розглянуто їх особливості. Доведено, що соціально-економічні та соціокультурні чинники мають опосередкова- ний вплив на психологічне благополуччя, торкаючись зазвичай, його окремих компонентів. Встановлено суттєвий взаємозв’язок рівня пси- хологічного благополуччя з суб’єктивним фактором – психологічним. Досліджено, що психологічний фактор визначає структурні та функціо- нальні компоненти. До структурних компонентів відносимо емоційний, когнітивний та поведінковий, тоді як до функціональних компонентів, які забезпечують позитивне функціонування особистості, відносимо автономію, управління навколишнім середовищем, особистісне зрос- тання, позитивні відносини з оточуючими, наявність життєвих цілей і самоприйняття. Психологічне благополуччя особистості розглянуто як інтегральний показник ступеня реалізованості особистістю власної спрямованості, що суб’єктивно виявляється у відчутті щастя, задоволе- ність життям та собою. Зроблено висновок, що даний феномен торкаєть- ся усіх аспектів життя людини, а отже, особистість здатна до самоак- туалізації, саморозвитку, задоволеності життям та здійснення власного вибору.