Особливості впливу арт-терапії на розвиток рефлексії фахівців соціономічної сфери - Подкоритова, Л.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
статті представлено теоретичний аналіз особливостей впливу арт-терапії на розвиток реф- лексії фахівців соціономічної сфери. Проаналізовано наукові праці, присвячені дослідженням арт-терапії та рефлексії, і здійснено узагаль- нення та співставлення отриманих даних. Визначено зміст поняття «рефлексія» та описано її різновиди за О. Карповим (ситуативна рефлексія, ретроспективна рефлексія, пер- спективна рефлексія) та Д. Леонтьєвим (інтроспекція, системна реф- лексія, квазірефлексія). Визначено зміст поняття «арт-терапія». Описано особливості арт- терапії як засобу розвитку самопізнання і рефлексії особистості. Зо- крема показано, що творчий продукт, перетворюючи діаду «психолог – клієнт» на тріаду «психолог – творчий продукт – клієнт», постає як відображення внутрішнього світу особистості, чим і надає можливість для рефлексії. Описано такі механізми арт-терапевтичного впливу як символіч- не реконструювання, відсторонення, емоційна децентрація, катарсис, присвоєння соціально-нормативних особистісних смислів та проаналі- зовано їх вплив на розвиток різних видів рефлексії за О. Карповим та Д. Леонтьєвим. Виявлено, що застосування арт-терапії сьогодні виходить за межі первинного психотерапевтичного значення; вона активно застосовуєть- ся також у сфері освіти, зокрема професійної освіти фахівців соціоно- мічної сфери. Коротко зазначені можливості впровадження арт-терапевтичних технологій у професійну підготовку майбутніх і чинних фахівців соціо- номічної сфери з метою як їх загального професійного розвитку, так і розвитку рефлексії, зокрема.