Теоретико-методологічний аспект професійного образу «Я» як предмет психології - Ренке, С.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Акцентовано увагу на головних складо- вих процесу формування професійного образу «Я» особистості, зокрема самовизначенні майбутнього професійного шляху. Констатовано, що професійний образ «Я» – це результат процесів професійного самовиз- начення, персоналізації і самоорганізації, що виявляється в усвідом- ленні себе представником певної професії і професійного співтовари- ства, що виявляється в когнітивно-емоційно-поведінкових самоописах «Я». З’ясовано, що одним із джерел формування є професійна освіта. Встановлено, що головними умовами становлення професійного об- разу «Я» виступають освітньо-професійна спільність долі і професійна обізнаність. Показано, що у становленні професійного образу «Я» пев- ну роль відіграють суб’єктивні очікування і соціальні перспективи та можливості, а також визнання професійності оточуючими, що сприяє утвердженню професійного образу «Я», істотне значення має професій- на самопрезентація. Стверджується, що від рівня сформованості профе- сійного образу «Я» залежить процес формування професіонала, темп, успішність опанування професійної діяльності, входження в професій- ну спільність. Встановлено, що висока професійна підготовка й володін- ня професійною майстерністю неможливі без формування професійної самосвідомості і, зокрема, професійного Я.