Дослідження саморефлексії тілесного потенціалу молодої жінки - Бондар, К.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті представлено результати дослідження само- рефлексії тілесного потенціалу молодої жінки. Тілесність жінки в змістовному аспекті представлена як усвідомлене психічне утворення, об’єктами якого виступають різноманітні тілесні процеси, розпізнані свідомістю жінки. Стверджується, що взаємодія жінки і складної жит- тєвої ситуації, пов’язаної з тілесним досвідом, включає у себе процеси переживання, розуміння, осмислення ситуації в контексті цілісного життєвого шляху, у результаті чого формується нове ставлення у єднос- ті емоційного, когнітивного і поведінкового компонентів, що виражає внутрішню позицію особистості, або позицію по відношенню до життя. Зазначається, що інтеграція тілесного досвіду у суб’єктивну картину життєвого шляху жінки може носити дезадаптивний характер і при- зводити до трансформації тимчасових і смислових аспектів структури суб’єктивної картини життєвого шляху. Визначено чинники дезадап- тивного реагування молодої жінки на тілесний досвід. Проаналізовано феномен тілесності як феномен самосвідомості та джерела самоактив- ності молодої жінки, її самопрезентації та умови життєпроектування. Зафіксовано відсутність в образі «Я» конструктів, які б указували на роль і місце в структурі самосвідомості «Я» її тілесної складової. Опи- сано результати дослідження саморефлексії тілесного потенціалу за допомогою методики «Опитувальник саморефлексії тілесного потенці- алу» А.Ю. Рождественського. Представлено результати дослідження саморефлексії, за якими найбільша кількість респонденток (46,7%) на- лежать до особистісного типу саморефлексії тілесного потенціалу. Для цього типу характерна орієнтація «на себе». Тілесний потенціал безпо- середньо інтегрується у «Я»-структуру, стає його іманентною характе- ристикою, яка ні за яких умов не може бути відділена від «Я».