Емпіричні дослідження соціального інтелекту особистості - Івашкевич, Е.З. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
В статті описано результати проведених вченими емпіричних досліджень соціального інтелекту особистості, зроблено висновки щодо його структури та особливостей становлення. Зазначено, що результати емпіричних досліджень вчених показали, що для розвитку соціально- го інтелекту, формування здатностей до самопізнання і саморегуляції важливу роль відіграє механізм мотивації. Описано структуру соціаль- ного інтелекту суб’єкта, в якому виокремлюються три його базові ком- поненти, а саме «соціальне пізнання», «соціальна перцепція» та «соці- альне сприйняття». Запропоновано та описано авторську концепцію соціального інте- лекту педагога. Зазначено, що соціальний інтелект педагога вміщує три підструктури: когнітивну, мнемічну та емпатійну тощо. Встановлено, що когнітивна підструктура соціального інтелекту включає в себе су- купність досить стійких знань, оцінок, правил інтерпретації подій, по- ведінки людей, їх взаємовідносин і т.д. на основі сформованої системи інтерпретацій на мікроструктурному і макроструктурному рівнях. Показано, що мнемічна складова соціального інтелекту педагога характеризує наявність в індивіда здатності до інтерпретації явищ, по- дій життя, поведінки інших людей і свого власного як суб’єкта цих по- дій. Зроблено висновок, що емпатійна складова соціального інтелекту більшою мірою залежить від того, яку форму поведінки педагог обирає в якості пріоритетної, що очікує від оточуючих його суб’єктів, який цін- нісний інтерпретаційний комплекс у ставленні до навколишнього світу сформувався у людини, які можливості є у даного індивіда в плані ви- користання механізмів антиципації у розв’язанні різних проблем про- фесійного та соціального життя тощо.