Модель професійної компетентності спеціаліста юридичної сфери діяльності - Івашкевич, І.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті проаналізовано проблему струк- тури професійної компетентності фахівця юридичної сфери діяльності. Зазначено, що в роботах, присвячених дослідженню професійної компе- тентності юриста, розрізняють такі її види: спеціальна; соціальна; ауто- компетентність; екстремальна професійна. Запропоноване авторське визначення професійної компетентності фахівця юридичної сфери діяльності. Зазначено, що професійна ком- петентність є особистісним новоутворенням особистості студента, що структурно складається з компонентів, які, у свою чергу, вміщують складові, що у своїй сукупності визначають певну психологічну кате- горію, яка так чи інакше детермінує становлення професійної компе- тентності фахівця. Наголошено, що професійна компетентність юриста складається із таких компонентів: 1) мотиваційно-цільового; 2) когні- тивного; 3) соціального; 4) аксіологічного; 5) аутопсихологічного. У статті охарактеризовано структуру мотиваційно-цільового ком- понента професійної компетентності фахівця юридичної сфери діяль- ності, який включає: мотивацію виконання юридичної діяльності; мо- тивацію досягнення успіху; здатність ставити цілі власної діяльності та їх досягати; професійне самовизначення; професійну готовність як стан студента, який характеризується науково-теоретичною, психологіч- ною, юридичною, фізичною готовністю тощо. Визначено, що когнітивний компонент професійної компетентності фахівця юридичної сфери діяльності передбачає сформованість у людини знань, умінь і навичок, професійно значущого досвіду тощо, а також ви- світлює розвиток здатності спеціаліста до використання цих знань, умінь та навичок, фреймів професійно значущого досвіду на практиці. Зазначено, що до структури соціального компоненту професійної компетентності юриста належать комунікативна компетентність, емо- ційно-експресивні особливості особистості та моторно-вольові якості фахівця. Визначено, що базовими підструктурними елементами аутоп- сихологічного компонента є професійне самовизначення та самоактуа- лізація юриста.