Експериментальне дослідження надійності особистості й групи в напружених і екстремальних умовах життєдіяльності - Котик, І.О.; Саричев, С.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті обґрунтовано концепцію особистісної надійності як сис- теми характеристик особистості, що є основою успішної саморегуляції у різних сферах життєдіяльності. Аналізуються методологічні й методичні проблеми використання експериментального методу дослідження надій- ності малої соціальної групи й особистості в напружених і екстремальних умовах життєдіяльності. На основі запропонованого авторами динаміч- ного підходу до вивчення групової поведінки й спільної діяльності у різ- них соціальних ситуаціях надійність групи представлена як гіпотетич- ний соціально-психологічний конструкт й операціоналізована в змінних, показниках та емпіричних референтах, що вимірюються безпосередньо за допомогою відповідних психологічних методик. Верифікація гіпоте- зи дослідження спирається на використання соціально-психологічного експерименту в трьох його різновидах – лабораторному, природному та формувальному. Результати застосування експериментального методу до різних видів малих соціальних груп дозволили виявити компоненти, со- ціально-психологічні механізми й способи підвищення надійності. Дані, одержані авторами, дозволяють уточнити параметричну теорію груп і концепцію організованості груп стосовно недостатньо досліджених умов і ситуацій спільної життєдіяльності. У роботі виявлені причинно-на- слідкові зв’язки між організованістю, надійністю та суб’єктністю малої соціальної групи. Орієнтування особистості в організаційних характе- ристиках групи відбувається у процесі зіставлення нею власних індивіду- ально-психологічних можливостей і названих вище властивостях групи.