Роль професійної самосвідомості у формуванні особистості майбутніх фахівців соціономічних професій - Onufriieva, L.A. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У результаті дослідження підтверджено, що самосвідомість – це динамічне історичне утворення, яке виступає на різних рівнях і в різних формах. Відповід- но до висновків вітчизняних і зарубіжних психологів стверджується, що становлення самосвідомості включено у процес становлення осо- бистості, і тому воно не підлаштовується під нього, а є одним із компо- нентів особистості. Констатовано, що центральний психічний процес студентського віку – розвиток самосвідомості. З’ясовано, що негативна «Я-концепція» особистості майбутніх фахівців соціономічних профе- сій характеризується замкнутістю, невпевненістю, низьким самокон- тролем, підвищеною тривожністю, емоційною чуттєвістю, заниженою самооцінкою. З’ясовано, що основними детермінантами формування «Я-концепції» особистості майбутніх фахівців соціономічних професій є спілкування з рідними і близькими людьми, друзями і коханою лю- диною. Встановлено, що однією з істотних ознак психічного розвитку особистості студентів-майбутніх фахівців соціономічних професій є по- дальше становлення самосвідомості, що виявляється в диференціації її внутрішньої структури, ускладненні змістовного наповнення. Наголо- шено, що порушення в нормативному процесі розвитку самосвідомості є важливим фактором виникнення дезадаптації, які виступають в якос- ті особистісних факторів і стають перешкодами на шляху ефективної адаптації і розвитку особистості, надають життю майбутніх фахівців конфліктного особистісного сенсу і стають основою виникнення різних форм девіантної поведінки в студентському віці . При узагальненні те- оретичного матеріалу виділено такі складові самосвідомості майбутніх фахівців соціономічних професій: пізнавальну, емоційно-оцінну, пове- дінково-діяльнісну, зміст яких визначають функціональні складові са- мосвідомості майбутніх фахівців соціономічних професій. Зроблено висновок, що формування професійної самосвідомості включає в себе самопізнання майбутніми фахівцями соціономічних про- фесій професійних, особистісних якостей і аналіз сучасних вимог, що пред’являє професія до фахівця, формування уявлень про зміст професії і про себе як її представника; усвідомлення прикладного значення про- фесійно-психологічних знань для майбутньої професійної діяльності.