Практичні рекомендації керівникам підрозділів як суб’єктам самокорекції негативних рис, що сприяють виявам босінгу - Потапчук, Є.М.; Резнік, О.Г. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті визначено негативні риси керівника, які обумовлюють виникнення босінгу у військовому колективі: гордощі, егоїзм і марнославство, заздрість, жорстокість, злість і гнів, мсти- вість, хамство, хвастощі, панібратство, похмурість, норовистість, стервозність, пихатість, розбещеність та ін. Авторами статті обґрун- товано певні правила, які можуть допомогти керівникам у роботі із самокорекції особистісних негативних рис, які сприяють прояву босінгу. З’ясовано, що важливе значення має профілактика босінг- процесів у військових підрозділах, яка полягає у реалізації індиві- дуальних та організаційних профілактичних заходів. Встановлено, що до індивідуальних профілактичних заходів належать: створення сприятливих соціально-психологічних умов для особистісних змін, розвиток мотивації на корекцію особистісних рис; стимулювання особистісних змін; корекція поведінки з урахуванням специфіки її проявів у процесі психологічного консультування або самокорекції. В якості організаційних заходів профілактики босінгу в колективах визначено наступні: створення сприятливої соціально-психологічної атмосфери; об’єктивний розгляд питань, пов’язаних із заохоченням і покаранням співробітників; сприяння швидкої та безперешкодної соціалізації нових працівників в колективі; існування зворотного зв’язку між керівником і підлеглим; розвиток професійно-кваліфі- каційних і особисто-моральних якостей співробітників колективу; формування прозорого механізму прийняття управлінських рішень; чітке формулювання «бачення» керівництва і послідовне його вико- ристання в практиці професійної діяльності; запобігання інтимних та родинних зв’язків у відносинах керівник-підлеглий. Уточнено по- няття «самокорекція негативних рис» і «методи самокорекції» в кон- тексті проблеми дослідження. Запропоновано низку рекомендацій керівнику для самокорекції негативних рис.