Диференціально-типологічна структура перфекціонізму як детермінанта виникнення депресивних і тривожних розладів - Проскурня, А.С. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
У статті проаналізовано такий особистісний феномен як перфекціо- нізм та його мультифакторну структуру. Визначено три базові типи, що розташовані на континуумі «Функціональний – Дизфункціональний перфекціонізм». Встановлено, що функціональний тип буде властивий здоровій особистості, яка критично оцінює свої можливості, ставить реалістичні цілі, бачить шляхи їх досягнення та отримує задоволення від результату. Зазначено, що дизфункціональний або, як його ще часто називають, клінічний перфекціонізм об’єднує в собі нарцисичний та об- сесивно-компульсивний тип. Було встановлено, що при нарцисичному типі переважає мотивація досягнення довершеності, отримання схва- лення і захоплення з боку інших, нехтування всіма іншими мотивами, перетворення досягнень і визнання головним сенсом життя. При обсе- сивно-компульсивному типі ідеалізований образ не витісняє всі інші мотиви й інтереси особистості. Така людина зацікавлена не тільки в ре- зультаті, але і в самій діяльності, акцент на досягнення буде пов’язаний з цінністю такої діяльності, а не тільки з однією нав’язливою потребою викликати захоплення в оточуючих. Визначено, що обсесивно-компуль- сивний тип перфекціонізму буде властивий людям, які в першу чергу, прагнуть досягнути ідеала задля виправдання власних очікувань. Не- вротик може отримувати задоволення від зробленого «недостатньо до- бре», хоча і переживає почуття провини. У статті проаналізовано саме клінічний перфекціонізм, який є рисою невротичної особистості і час- то призводить до психопатології. В ході дослідження здійснено порів- няльний аналіз для трьох груп досліджуваних, який вказує на те, що для клінічних груп буде властивий дизфункціональний перфекціонізм. Переважаючий обсесивно-компульсивний тип було виявлено в хворих рекурентним афективним розладом, упацієнтів з генералізованим три- вожним розладом було діагностовано нарцисичний тип перфекціонізму. У студентів, що не страждають афективними розладами, діагностовано нарцисичний тип, що являється клінічною формою перфекціонізму. Встановлено, що постійне прагнення виправдати чужі очікування може призводити до появи невротичних розладів, наростання внутрішньої напруги та інтенсивного розвитку ендогенних конфліктів.