Психологічні особливості взаємозв’язків ціннісно-нормативної сфери та системи вольової саморегуляції девіантної особистості - Сорока, А.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2016)
Дана стаття продовжує розкривати процес виконання експери- ментального дослідження запропонованої нами програми дослідження розвитку ефективності соціальної адаптації безхатька після звільнення від відбування терміну покарання (перші 6 місяців після відбування тер- міну покарання) [7]. У результаті використання кореляційного аналізу за методом обчислення коефіцієнта τ Кендела визначено психологічні особливості взаємозв’язків ціннісно-нормативної сфери та динамічної сторін вольової саморегуляції особистості після звільнення від відбу- вання терміну покарання. Аналізуючи виявлені нами взаємозв’язки, можна виділити два їх типи: конструктивні зв’язки, такі, де високі показники компонентів ціннісно-нормативної сфери та вольової само- регуляції особистості утворюють зв’язки, що сприяють кращій ресоці- алізації девіантної особистості у сучасному суспільстві. Констатовано, що такі зв’язки сприяють як покращенню ціннісно-нормативної сфе- ри, правосвідомості особистості, так і проявам самоконтролю, вмінню регулювати свої стани, почуття та дії і загалом вольову саморегуляцію девіантної особистості. Та деструктивні зв’язки, такі, де окремі висо- кі показники компонентів системи вольової саморегуляції особистос- ті виступають підтримкою негативних аспектів ціннісно-нормативної сфери девіантної особистості. Так, наприклад, встановлено високий рі- вень сформованості такої вольової якості як «наполегливість», з одного боку, може сприяти блокуванню негативної властивості особистості як «схильність до агресії», а з іншого боку – має зворотню властивість з такими субшкалами як «прагнення підігнати партнера під себе» та «не- вміння пристосовуватися до інших». Зроблено висновок, що підтримка та формування конструктивних взаємозв’язків між перемінними може сприяти позитивним змінам нашого системокомплексу з метою резуль- тативної ресоціалізації девіантної особистості у сучасному суспільстві.