Варіативні форми дошкільної освіти в інклюзивному просторі - Ахметзянова, А.И. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Реалізація доступності дошкільної освіти для всіх категорій громадян вирішується за наступними напрямами: доступність дошкільної освіти; розвиток варіативних форм дошкільної освіти; розвиток інклюзивної, інтегративної й спеціальної дошкольної освіти; забезпечення доступності освіти та визначення освітніх маршрутів для дітей з обмеженими можливостями здоров’я та особливими освітніми потребами; психолого-педагогічна підтримка сім’ї – надання допомоги бутькам, які виховують дітей у сім’ї. Загальною ідеологією інклюзивної освіти є толерантність й повага до відмінностей. Тому одним з головних напрямів розвитку інклюзивної освіти є формування толерантного ставлення суспільства до осіб з обмеженими можливостями в розвитку. Варіативність в організації процесів навчання і виховання передбачає наявність варіативного розвивального середовища: необхідних дидактичних посібників, засобів навчання, безбар’єрного середовища, а також варіативної методичної бази навчання та виховання. Особлива увага надається тим дітям, які не відвідують дитячі освітні установи. У зв’язку з цим виникла необхідність в організації варіативних форм дошкільної освіти. Для дітей із важкими і комбінованими порушеннями «Спеціальний федеральний державний стандарт загальної освіти дітей з обмеженими можливостями здоров’я» передбачає індивідуальний «нецензовий» варіант отримання освіти. Він переважно визначається індивідуальними можливостями дитини і здійснюється за індивідуальною освітньою програмою, яка максимально заглиблюється у сферу розвитку знань, умінь, навичок, які необхідні дитині в повсякденному житті.