Типологія особистості ризику - Вдовиченко, О.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У дослідженні розкрито поняття особистості ризику, що характеризується через інтегровану здатність до діяльності у ситуаціях невизначеності та небезпеки, яка функціонує у континумі «готовність до ризику – схильність до ризику», «імпульсивність – раціональність», «прагнення до ризику – ризик як копінг та захист». У статті представлено три типи особистості ризику: конструктивний, деструктивний та адаптивний, які відрізняються рівнем розвитку таких параметрів, як пошук гострих відчуттів, неадекватне прагнення до труднощів, непереносимість одноманіття, схильність до ризику та готовність до ризику. Адаптивний тип особистості ризику характеризується помірністю у прагненні до труднощів, прагненням до різноманіття життя, непереносимістю одноманітності, низькою схильністю до ризику і високою готовністю до нього. Цей тип передбачає найвищі показники позитивного ставлення до складних завдань та ургентної залежності. Деструктивний тип особистості ризику характеризується високими показниками прагнення до ризику, які проявляються у високому рівні потреби у гострих відчуттях, труднощів, розваг, схильності до ризику. Цьому типу властиві найвищі показники толерантності до невизначеності. Конструктивному типу особистості ризику властиві низькі показники схильності до ризику та невиправданої екстремальної поведінки у поєднанні з високими показниками готовності до ризику. Цей тип характеризується вищими показниками прагнення до досконалості, порівняно з іншими типами особистості ризику.