Корекція розвитку мотиваційного компонента готовності медиків до продуктивної взаємодії на заняттях англійської мови - Лимар, Л.В. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
В результаті аналізу літературних джерел та власного досвіду автора встановлено, що мотиваційний компонент готовності студентів-медиків до продуктивної взаємодії являє собою сукупність мотивів, які зумовлюють спрямованість медичного працівника на попередження конфліктів або їх продуктивне розв’язання. У статті досліджено поняття мотиваційного компонента готовності до продуктивної взаємодії та виокремлено основні мотиви, які сприяють цій взаємодії: соціально-альтруїстичні та наукові. Автором визначено високий рівень розвитку мотиваційного компоненту при сформованому прагненні лікаря до продуктивної взаємодії на партнерських засадах та альтруїстичній позиції лікаря з середнім рівнем емпатії, наявністю чіткої власної позиції при вирішенні складних питань. Низький рівень розвитку мотиваційного компонента готовності медиків до продуктивної взаємодії автором сформульовано як несформоване прагнення лікаря підтримувати пацієнта через індивідуальні, матеріальні чи соціальні фактори, або обумовлене несформованою мотивацією до лікарської діяльності. З метою визначення та корекції рівня розвитку мотиваційного компонента готовності студентів-медиків до продуктивної взаємодії автором запропоновано цикл психотренінгових вправ англійською мовою, типологія завдань якого наведена в статті. Подано результати подальшого опитування студентів після проведення вправ, які підтвердили їх ефективність щодо активізації пізнавальної діяльності та зміни мотивації професійної діяльності, а також формування альтруїстично спрямованого мотиваційного компонента готовності студентів-медиків до продуктивної взаємодії. Автор розглядає у подальшій перспективі можливість проведення порівняль ного дослідження ефективності впровадження таких вправ серед студентів вищих медичних навальних закладів різних рівнів акредитації.