Підвищення когнітивної готовності до інновації персоналу освітнього закладу засобами психологічного тренінгу - Лукомська, Ю.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглянуто питання когнітивної готовності до інновацій персоналу освітніх закладів та поставлено мету щодо виявлення ефективних методів її підвищення засобами психологічного тренінгу. Автором підкреслено значущість питання когнітивної готовності педагога до впровадження інновацій в практичну діяльність і важливість цього аспекту педагогічної практики для розвитку сучасного освітнього закладу. Зауважено, що вивчення проблеми інноваційності в цілому та окремих її аспектів ведеться досить давно, але аспект когнітивної готовності персоналу освітніх закладів не є достатньо дослідженим, не дивлячись на те, що є особливо важливим, адже він розгортається в соціальній площині. На основі аналізу наукових джерел в статті наведено визначення термінів і розглядається діагностичний інструментарій. Автором відзначено, що розроблена тренінгова програма ґрунтується на сучасних наукових уявленнях про інноваційний процес і методичних принципах, що дозволяють найбільш повно реалізувати цілі тренінгу. Загальними принципами роботи з педагогами в рамках даної авторської тренінгової програми в статті названо системність, проблемність, комплексність використання методичних засобів, безоціночність і прийняття, добровільність участі, активність тощо. Увагу акцентовано на тому, що у програмі використана велика кількість методів та форматів роботи, а також різноманітні групи вправ. У якості підтвердження ефективності тренінгового впливу наведено результати післятренінгового зрізу в порівнянні з дотренінговою діагностикою. Підводячи підсумок статті, автором зроблено акцент на «супутних» ефектах тренінгової роботи, самоаналізі власне педагогів групи та окреслено рубежі подальших розробок.