Психологічні особливості емоційної компетентності майбутніх фахівців соціономічних професій - Onufriieva, L.A. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Автором констатовано, що емоційний інтелект є емоційною компетентністю, в тому числі емпатією, самоконтролем, самосвідомістю та ін. Зазначено, що необхідною умовою емоційного інтелекту є розуміння емоцій суб’єктом; кінцевим продуктом емоційного інтелекту є прийняття рішень на основі відображення й осмислення емоцій, які є диференційованою оцінкою подій, що мають особистісний сенс. Показано, що емоційний інтелект позитивно впливає на діяльність: чим вищий емоційний інтелект, тим успішніша діяльність. Встановлено, що він не є універсальним рецептом успішності. Узагальнено, що емоційна компетентність виступає інтегральною значущою властивістю справжнього професіонала, її можна і необхідно успішно розвивати з метою створення більш гармонійної Я-концепції фахівця. Зроблено висновок, що емоційний компонент є важливим у навчально-виховному процесі і необхідним для професійної психологічної підготовки майбутніх фахівців, тому шо сприяє формуванню їх загальної культури, емпатії, розумінню того, що в емоційній сфері закладено рушійні сили активного ставлення людини до життя, до різних видів її діяльності. Встановлено, що розвиток емоційної компетентності майбутніх фахівців соціономічних професій сприятиме їхньому професійному становленню та особистісному вдосконаленню, актуалізації адаптивних здібностей, запобіганню «емоційного вигорання», гармонійному функціонуванню у соціумі, життєвим досягненням. Доведено, що емоційна компетентність передбачає цілісний прогресивний розвиток емоційної сфери особистості і представляє собою набір знань, умінь та навичок, які дозволяють адекватно діяти на основі обробки всієї інформації; вона збагачує досвід особистості, сприяє швидкому аналізу емоціогенних ситуацій, виступає умовою успішності людини в усіх сферах життя, відображає емоційну зрілість особистості, об’єднуючи в собі інтелектуальні і регулятивні складові психіки. Ключові слова: