Ціннісна сфера особистості та її роль у становленні професіонала - Панчук, Н.П. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Проведене дослідження дозволило визначити, що цінності можна вважати вузловим моментом професійної реалізації особистості, оскільки саме вони детермінують загальне ставлення особистості до професійних цілей, завдань і вимог, можливість її професійної самореалізації, а також є одним з центральних компонентів структури особистості, що визначає її спрямованість на реалізацію певних відношень, зміст уявлень про своє «Я», поведінку та нормативно-оцінне ставлення до довкілля. Вони є результатом оволодіння середовищем з огляду його значення для задоволення потреб особистості і свідчать про рівень її соціальної зрілості. Встановлено, що професійне становлення майбутнього фахівця відбувається в умовах постійного вибору особистості значущих професійних цінностей, співвіднесення їх з ідеальним образом професіонала у своїй галузі. Визначено, що для реалізації тієї чи іншої системи цінностей необхідна суспільно-політична активність особистості: актуально усвідомлюється тільки те, що входить в діяльність як предмет тої чи іншої складової її дії, як її пряма мета. Процес формування цінностей, по- перше, є соціальним за своєю природою. По-друге, тісно пов’язаний з характером діяльності та її процесуальними характеристиками (мотиваційними, операційно-виконавчими, суб’єктивними). По-третє, опосередкований спілкуванням індивіда з індивідом (в різних сферах, з реалізацією різних ролей, статусних відношень, функцій і т.д.). По-четверте, процес формування цінностей відображає смисло-життєву активність особистості (формування ідеалів). По-п’яте, він пов’язаний з оцінюванням, яке супроводжує практично всі акти психічної активності суб’єкта, що ведуть до формування суб’єктивного образу об’єктивного світу.