Металінгвістичні здібності викладача вищої школи - Доцевич, Т.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Металінгвістичні здібності викладача вишу можуть розглядатись як інтеграція здатності до розуміння наукових текстів та металінгвістичної обізнаності. У статті показано, що метакогнітивні знання як обізнаність у стратегіях і техніках метапізнання і абнотивність, як здатність до організації творчої спільної діяльності зі студентом, пов’язані зі здатністю до розуміння складного вербального матеріалу наукового характеру. Доведено, що активне застосування метакогнітивних стратегій управління власною пізнавальною діяльністю, усвідомленість процесу застосування цих стратегій позитивно пов’язані зі здатністю до розуміння наукових текстів і може розглядатися як детермінанти такої здатності. Зазначено, що обізнаність у власних метапізнавальних можливостях, оволодіння різними метакогнітивними стратегіями, їх варіативність передбачає знання і розуміння структури тексту, його різновидів, високу здатність до розуміння тексту і варіативність різних метакогнітивних операцій при роботі з текстовим матеріалом. Емпірично перевірено, що активність викладача в реалізації власного метакогнітивного досвіду, який дозволяє опановувати різними текстами професійної спрямованості швидко й ефективно, пов’язана з металінгвістичною обізнаністю, тобто сукупністю знань про текст і вмінням працювати з текстом. Встановлено, що металінгвістична обізнаність взаємообумовлена педагогічною рефлективністю, а здатність педагога до рефлексії власної професійної діяльності позитивно пов’язана зі здатністю до ефективної роботи з текстовим матеріалом і з умінням обробляти складні наукові тексти.