Лідерство як функція професійної психологічної компетентності особистості. - Максименко, С.Д. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Автором проаналізовано актуальну у різні часи проблему лідерства особистості. Зазначено, що лідерство є однією із найважливіших функцій професійної психологічної компетентності особистості, провідним механізмом опосередкування якого є таке осо- бливе універсальне енергетично-інформаційне утворення як нужда. Ба- зуючись на сучасних наукових даних, в контексті генетичного підходу виокремлено п’ять підструктур (одиниць), які можна розглядати як основні складові особистості лідера: біопсихічну, індивідуальні особли- вості психічних процесів, досвід, спрямованість, здібності. Досліджено, що ефективне лідерство забезпечується наявністю в особистості лідер- ських якостей – індивідуально-особистісних і соціально-психологічних особливостей особистості, що впливають на групу й сприяють до досяг- ненню мети. На підставі проведеного дослідження виділено узагальнені ознаки особистості керівника-лідера. Ключові слова: