Професійна стійкість майбутнього практичного психо- лога: шляхи та методи формування - Варіна, Г.Б. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглянуто та досліджено основні компоненти професійної стійкості в контексті розвитку про- фесіоналізму майбутнього практичного психолога. Показано, що осно- вним інструментом впливу психолога, крім засвоєних знань та вмінь, його особистість. У рамках теоретико-методологічного аналізу пробле- ми професійної стійкості психолога виявлено такі основні компонен- ти: когнітивний, мотиваційний, поведінковий, емоційно-вольовий. На основі емпіричного дослідження виділено шляхи та методи формуван- ня професійної стійкості майбутнього фахівця. Впроваджений тренінг «Оптимізація процесу формування професійної стійкості майбутнього фахівця» включає методи гуманістичної та когнітивно-біхевіоральної психотерапії, а також сучасні гештальт-технології.