Особливості схильності до розладів харчової поведінки серед підлітків, які дотримуються дієти поза призначенням лікаря - Аврамчук, Олександр; Круц, Оксана (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглянуто вплив дієти, яку використовують підлітки поза медичними показаннями, як засіб контролю за власною вагою, емоцій- ним станом і для підтримання самооцінки. Здійснено аналіз досліджень за останні 10 років, проаналізовано й описано психосоціальні чинники схильності до формування розладів харчової поведінки серед підлітків. Із метою розв’язання поставлених завдань було сформовано вибірку досліджуваних: підлітки віком 12–14 років, які навчаються у школах м. Тернополя та м. Львова. На початку дослідження було отримано 347 анкет, до експериментальної групи увійшло 88. Обраним учасникам було запропоновано діагностичні ма- теріали, зокрема методику Eating Disorders Impairment Questionnaire – 3 та скринінгову шкалу на виявлення тривоги і депресії Hospital Anxiety and Depression Scale. За результатами роботи описано особливості схильності до роз- ладів харчової поведінки серед підлітків, які дотримувалися дієти поза призначеннями лікаря. Отримані дані розкривають 5 аспектів схиль- ності, ключовими серед яких є незадоволеність власним тілом і низька самооцінка. Установлено, що низька самооцінка загострює фіксацію на проблемних ділянках тіла, посилюючи прагнення до стрункості, а непродуктивне використання жорстких дієт чи обмежень кількості їжі дає відчуття контролю над емоціями та думками. Водночас ука- зано, що тривога, яку відчувають щодо цього, впливає на схильність до міжособистісного відчуження. Зауважено, що депресивний стан і неконтрольоване переїдання можуть бути самостійними тригерами для дистресу компонентів ядра схильності, а модифікуючими чинника- ми, що підтримують розвиток порушень харчової поведінки, є страх дозрівання та перфекціонізм. Описані у статті матеріали дають підстави розглядати отри- мані результати як скринінгову модель схильності до розладів харчової поведінки, а на їх основі можуть бути запропоновані заходи, які доціль- но використовувати для психоедукаційної роботи з підлітками.