Соціалізація особистості: соціопсихологічний контекст - Докаш, В.І.; Онуфрієва, Л.А.; Рудзевич, І.Л. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті досліджується феномен «соціалізація» як процес набуття особистістю соціального досвіду, стандартів та моделей поведінки в соціальному просторі. Визначено етапи, механізми та фор- ми перетворення індивіда в соціального суб’єкта. Досліджено роль спіл- кування як форми передачі особистості культури, соціальних норм та цінностей соціуму. Зроблено висновок, що одним із основних механіз- мів соціалізації є спілкування, оскільки саме в ньому відбувається не тільки взаємообмін культур, але й перевіряється рівень засвоєння осо- бистістю соціальних стандартів. Зазначено, що соціалізація є вагомим механізмом входження особи в соціум, її формування та виконання нею різноманітних соціальних ролей і набуття статусів; вона є двостороннім процесом, де особистість, з одного боку, засвоює культуру суспільства, з другого – ділиться з ним своєю індивідуальною культурою.