Прагматична оцінка релігійних способів долаючої поведінки - Єсип, М.З. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Надано прагматичну оцінку релігійним способам долання труд- нощів. З’ясовано, що найкорисніші зміни в емоційній, когнітивній та поведінково-вольовій сферах спостерігаються у випадку, коли віруючі одночасно використовують різні релігійні копінг-стратегії. Виявлено, що надання переваги позитивним релігійним способам долаючої пове- дінки супроводжується покращенням лише настрою. Схильність ви- користовувати негативний тип релігійних копінг-стратегій пов’язана із погіршенням самопочуття, зниженням рівня самоповаги і самоприй- няття. Надання переваги конкретним – або позитивним, або негатив- ним копінг-стратегіям – розвиває у людини ригідність у поведінково- вольовій сфері.