Особливості психологічної готовності майбутніх учителів до роботи з дітьми із особливими освітніми потребами в рамках інклюзії - Іванашко, О.Є.; Вічалковська, Н.К. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті висвітлено особливості психоло- гічної готовності майбутніх учителів до роботи з дітьми із особливими освітніми потребами. Розглядається різнобічність підходів у досліджен- ні готовності до педагогічної діяльності та виділяються критерії готов- ності майбутніх учителів до роботи з дітьми із особливими освітніми потребами. Розкривається ефективність професійно-психологічного тренінгу, спрямованого на оптимізацію процесу розвитку компонентів психологічної готовності до майбутньої професійної діяльності студен- тів-вчителів. Визначено психологічні умови підвищення у студентів рівня емоційно-психологічної активності, інтересу до майбутньої про- фесійної діяльності, зниження напруги, відчуття дискомфорту від вибо- ру майбутньої спеціальності, зниження рівня фрустрації, формування відкритості, зниження особистісного психологічного бар’єру, підви- щення самоконтролю, упевненості в собі як у вчителеві.