Прояв психомоторики у різних типах професій - Кондратюк, С.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Здійснено аналіз теоретичних підходів до вивчення психомоторики особистості, зокрема її психомоторних якостей. Розглянуто психомо- торику загалом і в контексті різних сфер життєдіяльності. Виділено психомоторні якості у різних типах професій, а саме: «людина-люди- на», «людина-природа», «людина-техніка», «людина-знакова систе- ма», «людина-художній образ». Проаналізовано психологічне вивчен- ня професійної діяльності з метою виявлення вимог до індивідуальних особливостей людини, до професійно важливих якостей (властивостей, функцій тощо) особистості, а також оцінюється ступінь значущості цих індивідуальних особливостей для ефективного виконання даної діяль- ності. Розглянуто психограми, в яких подаються психомоторні якості людини, які є професійно важливими для даної професійної діяльності.