Громадянськість як результат громадянського розвитку особистості: психологічний дискурс - Лукашевич, О.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті проаналізовано сучасні психологічні підходи до розуміння громадянськості в контек- сті громадянського розвитку особистості. Досліджено, що особливістю українського психологічного дискурсу розуміння громадянськості є по- єднання психологічних поглядів на це поняття з психолого-педагогічни- ми. При цьому останні, в певній мірі, роблять психологічне розуміння громадянськості дещо розмитим і невизначеним. Зроблено висновок, що громадянський розвиток є складним процесом якісних соціально-психо- логічних та особистісних змін, результатом і критерієм якого є утворення інтегральної психологічної якості особистості – громадянськості.