До проблеми формування психіки українського народу - Маслюк, А.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті зроблено спробу аналізу творчого доробку психолога української діаспори XX століття О. Кульчицького. Увагу акцентовано на проблемі формування психіки українського народу та особистості, зокрема. Визначено аспекти української психіки: расовий, геопсихіч- ний, історичний, соціопсихічний, культуроморфічний, доглибинно- психічний. Синтезовано зазначені аспекти української психіки зі сві- тосприймальними настановами української душі. З’ясовано, що вчений розглядає психіку людини як структуру, що складається з трьох шарів: соматопсихічний (відчуття), тимопсихічний (почуття) та пойопсихіч- ний (мислення та воля).