Вплив професійної ідентифікації працівника на організаційний клімат. - Пилат, Н.І. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
Здійснено аналіз взаємозв’язку професійної іденти- фікації працівника (ідентифікації з професією, організацією, робочими колективом та керівником) з різними аспектами організаційного клі- мату в традиційних організаціях. Результати показують, що ідентифі- кація співробітника з організацією залежить від таких аспектів органі- заційного клімату, як відкритість до нового досвіду, інноваційність та гнучкість. Ідентифікація працівника з керівником позитивно впливає на такі організаційні процеси, як автономність, інтеграція, залучення працівників до виконання завдань та добробут працівника.