Теоретичний аналіз проблеми механізмів розвитку духовної самосвідомості особистості в юнацькому віці - Ставицька, С.О. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
До механіз- мів розвитку базових компонентів духовної самосвідомості в юнацько- му віці ми відносимо динамічні переходи процесів самоусвідомлення від егоцентризму до децентрації, від самопізнання до саморозуміння (основні в динаміці розвитку пізнавально-когнітивного компонента); самоусвідомлені емпатичні вияви від співпереживання до співчуття, від самоприйняття до самоставлення (основні для розвитку емоційно- почуттєвого компонента); від ідентифікації через самоідентифікацію й отримання зворотного зв’язку до самоактуалізації й самореалізації (ви- значають динаміку розвитку поведінково-діяльнісного компонента); рефлексивну спрямованість на самоконтроль, самоуправління, свідомі вольові зусилля та совість (основні для розвитку мотиваційно-вольового компонента). Механізм трансценденції при цьому потенційно задає на- прям отримання трансперсональних переживань, створюючи умови для перспективного переходу особистості на суб’єктно-трансцендентний рі- вень розвитку.