Проблема емпіричного дослідження вольової сфери особистості - Шамлян, К.М. (Збірник наукових праць "Проблеми сучасної психології", 2019)
У статті розглянуто різні підходи до емпіричного вивчен- ня вольової сфери особистості, проаналізовано діагностичні можливості деяких методик лабораторного дослідження вольового зусилля, обґрун- тована необхідність диференційно-психологічного підходу у визначен- ні емпіричних показників експериментального дослідження волі. На прикладі проведеного опитування розглянуто проблему застосування рефлексивних методів у дослідженні вольової організації особистості, детально проаналізовано кореляційні зв’язки між показниками вико- ристаних методик. Проведене опитування засвідчило слабку узгодже- ність результатів, отриманих різними методиками.